להורים שלנו היתה בחירה הרבה יותר קלה, כשבאו לשפץ או לבחור חיפוי לקירות האמבטיה. מולם לא ניצבו מאות אפשרויות של חומרים שונים (קרמיקה, גרניט פורצלן, טראצו, טרה קוטה וכו'), בכל גודל אפשרי, בעשרות צבעים, כשלכל אחד מהם עשרות גוונים ותתי-גוונים – ועוד בכלל לא התחלנו לדבר על טקסטורות, דוגמאות ואריחים מאוירים. אז הבה ננסה לעשות קצת סדר בבלגן הזה: מה לבחור?
החומר: קרמיקה או גרניט פורצלן?
בוודאי שמעתם כבר את שני המושגים הללו במהלך השיפוצים - גרניט פורצלן וקרמיקה, אבל עם כל המונחים הטכניים שעמם התמודדתם בשיפוץ, האם באמת הבנתם מה ההבדל בין השניים? ראשית, תופתעו לדעת שלמרות השמות השונים, גם גרניט פורצלן הוא אריח קרמיקה. אבל יש לגרניט פורצלן ייחוד משלו על פני אריחי קרמיקה שגרתיים ומוכרים, שהוא אומנם לא כל כך נראה לעין בחנות, אבל יכול להיות יותר משמעותי בטווח הרחוק יותר.
גרניט פורצלן הוא אריח של שכבה אחת בעוד שכאשר מדובר על מרצפות קרמיקה סטנדרטית, להן יש שתי שכבות. לעין זה לא משנה, כי ממילא אנו מסתכלים על החלק העליון בשניהם ורואים את הצבע והטקסטורה גם באריח קרמיקה וגם באריח גרניט פורצלן. אבל, אם החלק העליון חוטף מכה ונשבר מעט, באריח גרניט פורצלן לא כל כך ישימו לב ובאריח קרמיקה כן, כי בו הצבע והטקסטורה הם רק בשכבה העליונה ולא מתחתיה.
מה שכן, גרניט פורצלן הוא לרוב במראה מט ולא מבריק, בעוד אריחי קרמיקה רגילים אפשר להשיג גם וגם. שוב, גם ההבדל הזה נובע מהשכבה העליונה של קרמיקה רגילה שהיא מזוגגת. אפשר לעשות זיגוג שכזה על מרצפות גרניט פורצלן אבל אז בעצם יצרתם שכבה נוספת ואיבדתם את כל יתרון השכבה האחת.
מה שיותר חשוב הוא רמת השחיקה. גרניט פורצלן מאוד עמיד בפרמטר הזה, ואילו כשמדובר על קרמיקה סטנדרטית אפשר לבחור בין כל מיני רמות שחיקה, בהתאם למה שצריך. במפעלים מייצרים קרמיקה ברמות שחיקה שונות, כי, למשל, על רצפת קרמיקה בסלון דורכים מדי יום ואילו קרמיקה על קירות האמבטיה לא נשחקת מחיכוך כי אף אחד לא צועד עליה. בקיצור, אם אתם מחליטים לא לרכוש גרניט פורצלן, התאימו קרמיקה למידת השחיקה הדרושה (למשל, 4-5 לרצפה בלב הבית, 2 לקירות).
אין כמו מראה עיניים: הצבע והדגם
מצד אחד, הצצה בקטלוג של אריחי קרמיקה ואריחי גרניט פורצלן מזמין להשתגע עם בחירת הצבע והדגם. יש כל כך הרבה אפשרויות! אבל חשוב לזכור שאריח קרמיקה פרחוני אחד נראה אחרת מחדר שלם שכל קירותיו כאלו, במיוחד אם הוא קטן ועמוס. נסו לחשוב איזה צבע קרמיקה מתאים לחדר, ואיך הוא ישתלב עם שאר החפצים בחדר כמו הכיור והאמבטיה והארונות. אם בחרתם בדוגמא עדיף לא לפרוש אותה על כל החדר אלא על קיר אחד, או בשילוב פס עם דגם בתוך אריחי קרמיקה בצבע אחיד.